miercuri, 9 martie 2011

Biserica episcopală Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Ismail

Oraşul Ismail, Ucraina - locaţia
2010. Sursa: http://djumaks.ya.ru
Prezenta construcție a fost ridicată în anii 1935–1937 cu străduinţa Episcopului Dionisie. Pe data de 14 martie 1937 a avut loc solemnitatea sfinţirii Bisericii Episcopale de pe lângă Reşedinţa Episcopală. Planul edificiului ecleziastic dispune de o formă dreptunghiulară, axa longitudinală fiind perpendiculară pe strada alăturată. Naosului i se alătură altarul şi două volume laterale, toate de o formă semicirculară, astfel fiind obţinută o cruce trilobată. Locaşul de cult dispune de două cupole, una acoperind clopotniţa. Pereţii edificiului sunt ridicaţi din cărămidă roşie, iar acoperişul este executat din ţiglă metalică. Biserica Episcopiei Cetății Albe şi Ismailului este tributară stilului neoromânesc.

4 comentarii:

  1. Curios, de ce o numeau catedrala episcopala, din moment ce exista alaturi, in Ismail, vechea catedrala episcopala. Sa fi preluat aceasta biserica noua functia de catedrala, in 1936 ? Ar fi un fapt interesant. Crezi ca poti afla asta ?
    P.S. Dupa cum arata, are unele elemente neoromanesti de inspiratie moldoveneasca !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cunosc din păcate mai multă informaţie, decât cea oferită.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, oricat am cautat si eu, nu am gasit nimic pe internet. Trebuie cautat prin biblioteci. Eu pregatesc un material cu toate catedralele din spatiul romanesc, si mi-ar fi de mare folos daca am putea afla - crezi ca ma poti ajuta ? Stiu doar ca in acel an 1936, episcop la Ismail era Dionisie Erhan, bastinas roman basarabean

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe site-ul http://moldavica.bnrm.md găseşti "Buletinul Episcopiei Cetăţii Albe - Ismail". Sânt periodice vechi (74 la număr) publicate între anii 1930-1943.
    Cum să găseşti mai repede:
    accesezi
    "Periodice naţionale vechi"
    apoi
    "Titluri"

    RăspundețiȘtergere