vineri, 10 iunie 2011

Internatul Şcolii Profesionale de Fete R.F.R. ”Virginia I. Nistor”

Str. Grebinki colţ cu Str. Rizka (Zimbrului / Balmoş), Cernăuţi - locaţia
Revista Calendarul "Glasul Bucovinei" pe anul 1930, Cernăuţi 1929
Revista Calendarul "Glasul Bucovinei" pe anul 1930, Cernăuţi 1929
     În anul 1919, într-o epocă de refaceri istorice, de care era cuprinsă Bucovina, luă ființă, din inițiativa și stăruința Doamnei Virginia I. Nistor, societatea „Reuniunea Femeilor Române” din Cernăuți, cu scopul de a întreține o școală profesională. Doamna Virginia I. Nistor deveni președinta și sufletul societății, un „adevărat nucleu de școală feminină românească, de îndemn de muncă socială, la înțelegere și înfrățire, într-un ideal măreț, destinat femeii române”.
     Ca o primă realizare a acestor idei, la Cernăuți s-a înființat Școala profesională de fete „Reuniunea Femeilor Române”, apoi, în anul 1929, după o muncă neobosită de 10 ani, au reușit să clădească o grandioasă clădire proprie din fondurile strânse de societate și din contribuția mărinimoasă a oamenilor de binefacere, în care s-a instalat Școala împreună cu Internatul și pe fațada căruia erau înveșnicite cuvintele, care exprimau un simbol de recunoștință: Internatul școalei profesionale de fete R.F.R. „Verginia I. Nistor”. Arhiva regională de Stat din Cernăuți dispune de documente, de unde se vede, câtă muncă a fost depusă de societate: organiza diferite serbări, „petreceri poporale”, expoziții cu scopul „de a strânge fondurile necesare pentru întreținerea internatului de pe lângă Școala Profesională de fete”, se organizau „chete pe străzile și localurile publice ale orașului Cernăuți în scopul clădirii unui local de școală” ș.a. De exemplu: la 19 octombrie 1925, doamna Virginia Nistor, președinta societății împreună cu membre ale acestei societăți, doamnele Suzann Dracea, Tarnavshi, dr. Hacman, Zavadovschi, Marmeliuc, Grigorovița, Prelici, au „făcut o chetă… pentru strângerea fondurilor necesare Clădirii Școlii Profesionale de fete, s-au vândut bilete cărămizi”, strângând o sumă de 55.372 lei, care „a fost depusă la Banca Românească sucursala Cernăuți”.
     Până la sfârșitul anului 1933, Școala a existat ca școală de gradul I, având 147 eleve. În cursul anului școlar, s-au încununat cu succes stăruințele d-nei Virginia I. Nistor și școala s-a contopit cu școala de țesătorie, sub conducerea d-nei Lucreția Mitrofanovici și a primit titlul de gradul II.
     Școala profesională era frecventată de un număr de 300 eleve. În această instituție învățământul teoretic se îmbina cu școala muncii practice, aici erau ateliere de țesut ș.a., unde se realizau lucruri de industrie casnică românească: covoare, pânză etc. Această instituție urmărea un scop îndoit: de a le pune la îndemâna absolventelor liceului toate cele necesare pentru o muncă practică și, totodată, formând calificarea de întreprindere comercială, lucrătoare, maestre și patroane.
     Această primă realizare a neobositului comitet al societății „Reuniunea Femeilor Române” din Cernăuți a primit aprobarea și încurajarea autorităților. Ministrul Instrucțiunii Publice, în telegrama trimisă d-nei Virginia Nistor, le-a urat „tuturora, spor la munca ce o depun pentru ajungerea deplină a țelurilor urmărite”.
Maria GUȚU, Arhiva regională de Stat din or. Cernăuți. Activitatea Societăților Femeilor Române din Bucovina de Nord. În: ”Țara Fagilor”, 2018, Cernăuți, Târgu Mureș.

Actualizat: a fost adăugată descrierea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu