marți, 22 martie 2011

Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Bălţi

Str. Ştefan cel Mare, 78, or. Bălţi - locaţia
Biserica fără cruci în timpul ocupaţiei sovietice,
încă cu acoperişuri originare
Imagine interbelică
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Bălţi a fost ridicată între anii 1915 şi 1929, în apropiere de închisoarea din oraş. Construcţia bisericii a început cu ajutorul fondurilor direcţiei generale a închisorilor din Petrograd. Tot atunci, se statornicise ca hramul lăcaşului de cult să fie „Sfântul Alexie”. În anul 1915 zidăria a fost ridicată până la jumătatea ferestrelor, dar din cauza Primului Război Mondial construcţia a fost întreruptă.

În 1923 din iniţiativa Preasfinţiei sale episcopului Visarion Puiu, congresul eparhial ia în dispoziţie situaţia acestei construcţii şi avizează asupra măsurilor pentru terminarea ei. Însă lucrările nu s-au reluat din cauza financiară. În 1924 Preasfinţitul Visarion se adresează din nou către congresului eparhial cerând mijloace băneşti şi reconstituirea comitetului pentru construcţia bisericii. Ca urmare a hotărârii congresului noul comitate a fost alcătuit din părintele Vladimir Dimitriu, Ion Bălteanu, Mihai Madan, epitropul bisericii din Bălţi, Bejenaru Vasile ş.a. În toată eparhia Hotinului a început să se strângă ofrane pentru începerea lucrărilor, membrii congresului au donat câte 200 lei, preoţii câte 100 lei, cântăreţii câte 50 lei, parohiile câte 100 lei, etc.

Construcţia a fost reluată în vara anului 1924 după planurile arhitectului Adrian Gabrielescu din Ministerul cultelor. În acelaşi an, s-a hotărât ca hramul bisericii să fie „Sfinţii apostoli Petru şi Pavel”. În 1929 lucrările au fost continuate cu sprijinului fondurilor eparhiale şi cu un ajutor de 100 mii lei oferit de Alexandru Lapedatu (Ministrul cultelor). Este sfinţită la 30 iunie 1929.

Are plan alungit şi compartimentare tradiţională în pronaos, naos şi altar. Clopotniţa, în două caturi are la bază forma pătrată cu acoperiş piramidal în patru ape şi este amplasată pe faţada laterală dinspre sud. Tamburul octagonal deasupra naosului este încununat de un acoperiş piramidal. Ca element decorativ, exteriorul este înfrumuseţat pe perimetru de o arcatură oarbă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu