joi, 14 aprilie 2011

Biserica Sfântul Nicolae, Cernăuţi

Str. Ruska, 35 (Romană), Cernăuţi - locaţia
În timpul construcţiei
Biserica „Sf. Nicolae” ridicată şi sfinţită de
mitropolitul Visarion Puiu din Cernăuţi.
Imagine din anul 1940
Imagine din perioada interbelică
Planul austriac al bisericii „Sf. Nicolae” din Cernăuţi. Datare: 1930
     Temelia bisericii a fost pusă în 1927. Cu binecuvântarea Mitropolitului Bucovinei, Hotinului și a Maramureșului Nectarie, lăcașul a fost proiectat de arhitecții Walter Stübchen Kirchner, Joseph Lehner și Virgil Ionescu (vezi planul austriac de mai sus).
     Din lipsă de fonduri lucrările au fost oprite, fiind reluate abia peste zece ani. La proiect au fost aduse modificări esenţiale. Autorii lor au fost arhitecţii Virgil Ionescu, Radijevski şi Alexandru Ivanov, acesta fiind pe atunci arhitectul principal al Mitropoliei Bucovinei. A fost anunţat un concurs pentru realizarea catapeteasmei. L-au câştigat pictorul de icoane Paul Molda din Bucureşti şi sculptorul Dumitrescu-Lowendal, care a executat lucrările în lemn. Treizeci de vitralii au fost executate de către pictorul Chirovici din Bucureşti, iar carcasele pentru ele de cernăuţeanul Wilhelm Sviderski. Gardul a fost realizat de către meşterul cernăuţean Alexandru Mankovski, după proiectul arhitectului Ionescu.
     Clopotele, cu o greutate de 948 şi 592 kilograme, au fost turnate la firma lui Friedrich Henig din Transilvania şi instalate la 2 noiembrie 1938 în clopotniţa construită sub conducerea meşterului cernăuţean Teodor Ogonovski. Biserica a fost sfinţită în ziua de 6 decembrie 1939. Astfel, aici pot fi văzute stilul neoromânesc (neobrâncovenesc), unele elemente ale Renessans-ului italian şi procedee tipice româneşti în compoziţia ornamentală a lăcaşului.
     Cupola din centru se bazează pe 12 clădiri – tambur, cu deschideri lungi arcuite care umplu geamurile din sticlă cu vitralii. Sub cupolă e pictat Mântuitorul. Conform voinței Mitropolitului Visarion, celelalte 4 cupole mai mici au fost realizate cu ferestre în formă de spirală, în stil neobrâncovenesc, drept exemplu servind locașul unde își dorm somnul cel de veci, membrii casei regale române – catedrala Curtea de Argeș.
     Deasupra uşii de intrare în pronaosul bisericii sunt gravate următoarele cuvinte:
Această Sfântă Biserică, cu hramul „Sf. Nicolae” din oraşul Cernăuţi începută în anul 1927 din dorinţa Mitropolitului Bucovinei Nectarie s-a zidit şi s-a terminat în anul 1939 în vremea domniei regelui Carol al II-lea al României, din râvna şi îndemnul Mitropolitului Visarion al Bucovinei, Hotinului şi Maramureşului cu cheltuiala Mitropoliei Bucovinei pentru îmbisericirea creştinilor din acest oraş în vecii vecilor. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu