joi, 14 aprilie 2011

Biserica Sfântul Nicolae

Str. Ruska, 35 (Romană), Cernăuţi - locaţia
În timpul construcţiei
Biserica „Sf. Nicolae” ridicată şi sfinţită de
mitropolitul Visarion Puiu din Cernăuţi.
Imagine din anul 1940
Imagine din perioada interbelică
Planul austriac al bisericii „Sf. Nicolae” din Cernăuţi. Datare: 1930
Construcţia bisericii a început în anul 1927, dar din lipsă de fonduri lucrările au fost oprite, fiind reluate abia peste zece ani. La proiect au fost aduse modificări esenţiale. Autorii lor au fost arhitecţii Radijevski, Virgil Ionescu şi Alexandru Ivanov, acesta fiind pe atunci arhitectul principal al Mitropoliei Bucovinei. A fost anunţat un concurs pentru realizarea catapeteasmei. L-au câştigat pictorul de icoane Paul Molda din Bucureşti şi sculptorul Dumitrescu-Lowendal, care a executat lucrările în lemn. Treizeci de vitralii au fost executate de către pictorul Chirovici din Bucureşti, iar carcasele pentru ele de cernăuţeanul Wilhelm Sviderski. Gardul a fost realizat de către meşterul cernăuţean Alexandru Mankovski, după proiectul arhitectului Ionescu.
Clopotele, cu o greutate de 948 şi 592 kilograme, au fost turnate la firma lui Friedrich Henig din Transilvania şi instalate la 2 noiembrie 1938 în clopotniţa construită sub conducerea meşterului cernăuţean Teodor Ogonovski. Biserica a fost sfinţită în ziua de 6 decembrie 1939. Astfel, aici pot fi văzute stilul neoromânesc (neobrâncovenesc), unele elemente ale Renessans-ului italian şi procedee tipice româneşti în compoziţia ornamentală a lăcaşului.
Sursa text: http://arcasul.cv.ua

Biserica Sf. Nicolae din Cernăuţi, a fost construită după modelul bisericii episcopale Sf. Nicolae de la Curtea de Argeş (1512-1517).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu