vineri, 6 mai 2011

Biserica Înălţarea Domnului, Cernăuţi (Horecea Urbană)

Str. Ruska, 235A, Cernăuţi, suburbia Horecea Urbană - locaţia
Imagine interbelică
Imagine din perioada interbelică
Mitropolit Visarion Puiu
Mitropolit Visarion Puiu
Arhitecți: Virgil Ionescu și Alexandru Ivanov.
În 1934 a fost pusă piatra de temelie a bisericii de la Horecea Urbană cu hramul Înălţarea Domnului. Gospodarul horecean Petre Ungureanu şi soţia sa Domnica, cât şi cuscrii acestora, soţii Melniciuc, au pus la dispoziţie jumătate de hectar de pământ pe al cărui teritoriu s-a turnat temelia viitoarei biserici. La biserică au lucrat meşteri din Argeş – tencuiala şi interiorul. Clopotele au fost aduse din Argeș. Catapeteasma a fost tăiată în lemn de stejar de cunoscutul meșter bucovinean Grigorie Dumitrașu. Inscripția din biserică ne aduce la cunoștință că acest lăcaș sfânt a fost construit cu fonduri de la Mitropolie și sfințit în prezența Mitropolitului Bucovinei, Hotinului și a Maramureșului Visarion, precum și a numeroși preoți și enoriași în ziua de 21 noiembrie 1938.
Această Sfântă Biserică cu hramul ”Înălțarea Domnului” din suburbia Horecea orașul Cernăuți s-a zidit în vreamea domniei regelui Carol al II-lea al României din râvna și îndemnul Mitropolitului Visarion al Bucovinei, Hotinului și Maramureșului, cu cheltuiala administrației averilor Mitropoliei Bucovinei și cu truda preotului Ștefan Sălcescu și s-a sfințit în anul 1938 pentru înbisericirea creștinilor din acest oraș în vecii vecilor, Amin.
În perioada sovietică a dispărut catapeteasma (iconostasul) și clopotele. Prin minune a rămas clopotul mare, care nu a putut fi demontat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu