joi, 7 aprilie 2011

Şcoala internat pentru copiii feroviarilor

Str. Mitropolit Dosoftei, 99, or. Chişinău - locaţia

Direcţiunea generală pentru ocrotirea şi ajutorarea personalului (O.A.P.) căilor ferate române (C.F.R.)
http://monument.sit.md
2011. Sursa: http://natamold.ya.ru
http://monument.sit.md
2011. Sursa: http://natamold.ya.ru
Clădirea datează din anul 1933. Arhitectura edificiului este în stil neoromânesc.

Este o clădire în două etaje, ridicată pe un demisol, amplasată la colţul cartierului, cu faţadele aliniate liniei roşii a străzilor Columna şi Mitropolit Petru Movilă. Colţul clădirii orientat spre intersecţia străzilor este teşit, prin el fiind organizată, pe trepte monumentale, intrarea principală în clădire. Planul este simetric faţă de axa diagonală, unde se află holul şi scara de acces la etaj, dar prin alipirea unui corp de clădire la aripa de pe strada Columna, planul edificiul a obţinut o compoziţie asimetrică.

Compoziţia faţadelor este identică, – la parter ferestrele sunt în arc în plin cintru cu arhivolte simple în formă de plintă cu evidenţierea cheii de boltă, cărora la etaj le corespund ferestre alungite îngemănate de formă rectangulară. O excepţie face soluţia arhitecturală a corpului de casă adăugat de-a lungul străzii Columna, la care parterul are ferestrele mai mari de formă rectangulară care, din cauza plinurilor înguste dintre ferestre, formează un registru din vitralii. Aspectul monumental al clădirii este determinat şi de elementele orizontale robuste, cum ar fi cordonul care desparte demisolul de parter, linia continuă a pervazului ferestrelor de la parter şi plinta care desenează friza superioară a pereţilor. Impresia de stabilitate a clădirii este atribuită de soclul masiv, cu golurile mici de aerisire ale subsolului, contrastul subliniind şi mai mult monumentalitatea edificiului. Clădirea este acoperită cu o învelitoare înaltă din ţiglă roşie, cu penetraţie de pante (prima imagine, celelalte sunt cu acoperişul schimbat).

Influenţa stilului modern este resimţită în policromia detaliilor, prezenţa unor forme geometrice situate între niveluri şi jocul de forme istorice stilizate.

miercuri, 6 aprilie 2011

Vilă urbană - str. A. Bernardazzi, 52, or. Chişinău

Locaţia
http://monument.sit.md
http://monument.sit.md
A fost construită în anul 1939, în stilul modernului românesc cu elemente de stilizare istorică.

Casa este ridicată într-un parter cu o mansardă, cu aspect de etaj, în partea orientată spre curte. Este construită pe un plan rectangular, aliniat liniei roşii a străzii. Intrarea în locuinţă are loc din partea curţii interioare, printr-un hol amplasat lateral. Planimetria este soluţionată cu zonarea funcţională a încăperilor. Centrul compoziţional al parterului este salonul mare, cu ieşire spre grădină printr-o terasă deschisă. Lateral, dintr-o parte şi alta, se află odăile. Dependinţele şi bucătăria au o intrare separate. La etaj, unde se află dormitoarele urcă o scară interioară. Planimetria, care iniţial oferea un conform înalt locatarilor, a fost modificată la ajustarea ei la necesităţile a câtorva familii. Faţadele sunt soluţionate asimetric, cu golurile ferestrelor lipsite de ancadramente. Decoraţia plastică include atât detalii din moştenirea istorică, cât şi elemente caracteristice pentru stilul modern. Acoperişul este înalt, din olane, cu penetraţie de pante repezi.

În componenţa imobilului intră zidul de piatră a incintei, care include poarta din piatră intrării în arc.

marți, 5 aprilie 2011

Biserica Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil

Str. Mircea cel Bătrân, 75a, or. Bălţi - locaţia
25 octombrie 1935
Imagine interbelică
Imagine interbelică
Sfinţirea locului destinat bisericii - 7 Noiembrie 1926
Sfinţirea temeliei bisericii - 8 Noiembrie 1927
Inauguararea bisericii - 1933

Biserica Sfinţii Voievozi, ctitoria episcopului Visarion Puiu.

luni, 4 aprilie 2011

Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva

Str. Mitropolit Dosoftei, 61, or. Bălţi - locaţia
În timpul construcţiei
În proces de construcţie
1937
1941-1944
1941-1944
1941-1944
Imagine interbelică
Biserica şi clopotniţa. Imagine din perioada interbelică
Clopotniţa. 1941-1944
Sursa: http://altastr.ya.ru

Punerea pietrei fundamentale - 28 septembrie 1924
Inaugurarea - octombrie 1935

Construită între anii 1924-1935 la insistenţa episcopului Hotinului Visarion Puiu (arhitect Adrian Gabrielescu, ctitor Emanoil Ignatov). A fost concepută drept biserica schitului de călugări, în misiunea cărora intra îngrijirea reşedinţei episcopului. Este o replică arhitecturală a bisericii mănăstirii Argeşului, soluţia artistică a avut scop îmbinarea trăsăturilor esenţiale ale arhitecturii munteneşti cu cele ale arhitecturii moldoveneşti. Împodobirea ei cu elemente de decoraţie plastică celebre (discuri, panouri, brâuri în torsadă, ferestre cu goluri înclinate oblic) era un omagiu simbolic adus locului anterior de păstorie al lui Visarion Puiu, fost episcop al Argeşului. În arhitectura bisericii predomină forme şi volume dreptunghiulare. Accesul se face printr-un mic pridvor şi un pronaos alungit şi îngust. Naosul este lărgit, deasupra-i înălţându-se patru tambure cilindrice, decorate cu ferestruici înguste, înclinate faţă de axa centrală. Tamburul central are plan octagonal cu ferestre alungite. Absida altarului de formă poligonală păstrează acelaşi volum şi în interior.
Sursa text: http://istoria.md