duminică, 10 iulie 2011

Vilă suburbană a familiei Petre Caragheaur

Str. Columna, 154, or. Chişinău - locaţia
http://monument.sit.md
http://monument.sit.md
2011. Imagine tăiată - sursa: http://natamold.ya.ru
Este datat cu anii 30. ai secolului al XX-lea.

Este o casă de locuit alcătuită dintr-un parter, amplasată cu o retragere de la linia roşie a străzii. Autor al proiectului este, posibil, arhitectul Mertz.

Planul casei este unghiular, cu gruparea funcţională a încăperilor, derivată din casa populară. Intrarea de pe o terasă mică, aflată la joncţiunea dintre ieşindului salonului şi peretele casei, conduce în holul, din care se accede în două încăperi laterale şi într-o cameră amplasată în axa intrării, orientată spre curtea din spatele casei. Aceasta este centrul intim al locuinţei, într-o parte aflându-se o încăpere de locuit şi în alta – bucătăria, din care pe un mic culoar are loc o intrare de serviciu din curte. Din culoar se intră în grupul sanitar.

Arhitectura exterioară este soluţionată în acelaşi spirit raţional al stilului modern românesc, cu inspiraţie din arhitectura naţională istorică. Acoperişul este din ţiglă roşie, cu penetraţia pantelor deasupra volumului salonului, mai înalt decât restul casei. Colţurile acestui ieşind sunt teşite. Ferestrele rectangulare au ancadrament cu factura aspră a fracţiilor mici de piatră. Conturul lor urmează forma ancadramentelor neoclasice cu evidenţierea cheii de boltă. Din acelaşi material de finisaj este evidenţiată şi partea inferioară a pereţilor, mai jos de ferestre. În partea de sus a pereţilor, sub forma ocniţelor medievale este amenajată o friză din pătrate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu